Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2013

«ΗΡΩΕΣ ΤΗΣ ΝΤΟΥΣΚΑΡΑΣ» του Χρήστου Ι. Θωμά


Ο Χρήστος Ι. Θωμάς γεννήθηκε στο Πολύδωρο Ντουσκάρας το έτος 1932. Τέλειωσε το Δημοτικό στο χωριό του, το 6/τάξιο Γυμνάσιο στην Παραμυθιά και σπούδασε στη Σχολή Δημοσιογραφίας-Δημοσιολόγων- Δημ. Σχέσεων του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου στην Αθήνα.
Από το Δημοτικό σχολείο έγραφε και δημοσίευε ποιήματα.
Μαθητής Γυμνασίου ακόμα βραβεύτηκε με Α΄Βραβείο του περιοδικού «ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑ» σε Πανελλήνιο διαγωνισμό με το ποιήμα του «Ο ΠΛΑΤΑΝΟΣ».
Κατά την άσκηση του δημοσιοϋπαλληλικού επαγγέλματος διετέλεσε κατά  διαστήματα Μέλος, Γραμματέας, Αντιπρόεδρος και Πρόεδρος Διοικητικών Συμβουλίων, Εκπολιτιστικών, Εξωραϊστικών και Φιλανθρωπικών Συλλόγων καθώς και Πρόεδρος Σχολικών Εφοριών
Ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία παράλληλα με την άσκηση του Δημοσιοϋπαλληλικού επαγγέλματος και ήταν μέλος της Δημοσιογραφικής Οργάνωσης περιοδικού τύπου με ΑΜ6 16/80.
Εκλεγόταν συνεχώς επί 10ετία και πλέον Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου των υπαλλήλων του Ταμείου Συντάξεων Αυτοκινητιστών και Α΄ Γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού
Συνταξιοδοτήθηκε το 1986 από το Τ.Σ.Α. με το βαθμό του Διευθυντή.
Είχε για χρόνια την επιμέλεια, αρχισυνταξία, διόρθωση και την εν γένει έκδοση κι αποστολή της εφημερίδας «ΠΟΛΥΔΩΡΙΤΙΚΑ ΝΕΑ» ιδιοκτησίας της Αδελφότητας των Απανταχού στον πλανήτη Πολυδωριτών Ιωαννίνων «ΑΓΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ».
Έγραψε και δημοσίευσε πολλά ποιήματα σε διάφορα περιοδικά κι εφημερίδες «Ηπειρωτικό Αίμα, Ηπειρωτικό αγώνα, Ηπειρωτικό Μέλλον, Πρωινό Λόγο, Ελεύθερο Βήμα, Θεσπρωτικά Νέα, Φωνή, Πρωινά Νέα » και άλλες.
Ασχολήθηκε επίσης με τον Πεζό Λόγο και ιδία  με τα Χρονογραφήματα τα οποία δημοσίευσε με το ψευδώνυμο «Ο ΤΣΑΪΚΟΣ» και ως «Χρίστος Πολυδωρίτης».
Ο ποιητής των «Μοιρολογιών», ο άνθρωπος που πάλεψε με αγάπη με τις λέξεις και που με τους επικήδειους κατόρθωσε να ξεχωρίζει το μεγαλείο του καθενός και το αναδεικνύει, έφυγε απ’ τη ζωή στις 29 Μαρτίου του 2010. 

«ΗΡΩΕΣ ΤΗΣ ΝΤΟΥΣΚΑΡΑΣ» 

Με ιερή προσήλωση μελέτησα το  Ποιητικό έργο του αείμνηστου Λογοτέχνη Χρίστου Ι. Θωμά: «ΗΡΩΕΣ ΤΗΣ ΝΤΟΥΣΚΑΡΑΣ». Έργο γραμμένο σε έμμετρο λόγο,  με την πένα της Αλήθειας, της καρδιάς και του συναισθήματος. Είναι ένα Έπος, μια Συγκλονιστική Ιστορία, για το τι πόρεψε στην περίοδο της Κατοχής και του Αδελφοκτόνου Εμφυλίου ο ίδιος  ο Συγγραφέας.
Μέσα στο ρυθμό του στίχου διακρίνουμε την τέχνη στο μέτρο, τις γνώσεις ως προς την πληρότητα του θέματος που διαπραγματεύεται, την ακρίβεια των γεγονότων, καθώς και την δυναμική προσωπικότητα του ποιητή όπου κι αναδύεται.
Αντιστέκεται σθεναρά στο λήθαργο της λαϊκής μας κληρονομιάς και στην επερχόμενη λαίλαπα της νοθευτικής αλλοίωσης της εθνικής μας ταυτότητας, που όλο και συχνότερα απειλούμαστε από την εισβολή ξένων ανθρώπων, ξένων πολιτισμών και ξένων τρόπων ζωής.
Έχει δουλέψει θετικά, σθεναρά και έντιμα  ενάντια στην πατριδοφθόρα κατάσταση της λησμονιάς και της σκόπιμης αλλοίωσης της ιστορίας.
«Αυτή η άκρη της Ηπειρώτικης γης, που όλοι ριζώσαμε και κατοικούμε είναι πλημμυρισμένη από σπάνιες ομορφιές και πρωτόγνωρες ιστορίες.
…Τούτη λοιπόν την ιστορική, πολιτιστική και ηρωική μας κληρονομιά έχουμε όλοι, ο καθένας από το μετερίζι του, χρέος ιερό να σεβαστούμε, όσο και όπως μπορούμε να διαφυλάξουμε ως κόρην οφθαλμού και να αναδείξουμε τα μάλλα, γιατί και μεις όλοι εδώ είμαστε ένας χρυσός κρίκος σ’ αυτό που λέγεται ελληνική φυλή» γράφει ο συγγραφέας στην εισαγωγή του βιβλίου του.
Η αγριότητα των γεγονότων που εκτυλίσσονται στις σελίδες του έργου πληγώνουν κυριολεκτικά την ευαίσθητη ψυχή του ποιητή όπως και κάθε αναγνώστη…

Ευχαριστούμε τον αείμνηστο Χρίστο Ι. Θωμά  για την μεγάλη του προσφορά στην Ιστορία, στα Γράμματα, στον Πολιτισμό!
                                                                        
                                                              Με σεβασμό στη Μνήμη του

                                                               Μαρία κολοβού-Ρουμελιώτη


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου