Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013

Η παρουσίαση του περιοδικού «Αντίποδες»


Το εξώφυλλο του φετινού περιοδικού "Αντίποδες"
Το εξώφυλλο του φετινού περιοδικού "Αντίποδες" 10 Oct 2013
Σε μια όμορφη εκδήλωση έγινε η παρουσίαση του λογοτεχνικού περιοδικού «Αντίποδες» τεύχος 59, που εκδίδει ο Ελληνο-Αυστραλιανός Πολιτιστικός Σύνδεσμος Μελβούρνης (ΕΑΠΣΜ) ανελλιπώς από το 1974.
Η παρουσίαση έγινε στο ανακαινισμένο χολ του Παναρκαδικού Συλλόγου Μελβούρνης «Ο Κολοκοτρώνης» όπου και ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα και απονεμήθηκαν τα βραβεία και οι έπαινοι στους επιτυχόντες του Λογοτεχνικού Διαγωνισμού, 2013.
Το περιοδικό «Αντίποδες», παράλληλα με τις αξιόλογες συνεργασίες που περιέχει, συμπεριλαμβάνει στις σελίδες του πολλά έργα ζωγραφικής γνωστών καλλιτεχνών της παροικίας που πήραν μέρος στην Έκθεση Τέχνης που οργάνωσε για τρίτη χρονιά ο ΕΑΠΣΜ, με μεγάλη επιτυχία το Ιούνιο/Ιούλιολιο στο STEPS GALLERY.
Την εκδήλωση συντόνισε ο Γιώργος Βρακάς, ο οποίος με την ευφράδεια και την άνεση λόγου που τον διακρίνει, καλωσόρισε τους παρευρισκομένους και αναφέρθηκε περιληπτικά στο πρόγραμμα της εκδήλωσης.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν, η πρόξενος της Ελλάδας στην Μελβούρνη, Ελένη Λιανίδου, o Κυριάκος Αμανατίδης, επίτιμος πρόεδρος του ΕΑΠΣΜ, o Δρ Χρίστος Φίφης, η Δρ Μαρία Ηροδότου, πολλοί πανεπιστημιακοί, μέλη των Κριτικών Επιτροπών, πολλοί συγγραφείς, ποιητές, καλλιτέχνες, φίλοι και άνθρωποι των Γραμμάτων.
Στον χαιρετισμό της η πρόεδρος του Συνδέσμου, Καίτη Αλεξοπούλου, ευχαρίστησε την πρόξενο κ. Ελένη Λιανίδου, για το χρόνο που διέθεσε να παραβρεθεί, τα μέλη της Συντακτικής Επιτροπής καθώς και όλους τους συντελεστές, άτομα και οργανισμούς, που συνέβαλαν στην κάλυψη των εξόδων της έκδοσης του περιοδικού. Μεταξύ άλλων, η κ. Αλεξοπούλου είπε:
«...Το λογοτεχνικό περιοδικό “Αντίποδες”, εκδίδεται και κυκλοφορεί για σαράντα συνεχή χρόνια, χαρακτηριστικό ορόσημο της συνέχισης της πολιτισμικής εμφάνισης και δημιουργίας της παροικίας μας στην Αυστραλία. Η ιστορική διαδρομή του δικαιώνεται από τον χρόνο ως ένα βασικό βήμα του Ελληνισμού της Αυστραλίας. Η συνέπεια στους σκοπούς του Ελληνο-Αυστραλιανού Πολιτιστικού Συνδέσμου και o σεβασμός στην ποιότητα και την διαχρονικότητα της ύλης του, του προσδίδουν μια ξεχωριστή θέση ανάμεσα στα περιοδικά του είδους του στην οικουμενικότητα του Ελληνισμού.
Είμαστε ευχαριστημένοι που το περιοδικό με τα χρόνια έγινε δίγλωσσο και πολλοί της δεύτερης και τρίτης γενιάς ενώ γράφουν στην Αγγλική γλώσσα τα λογοτεχνικά τους κείμενα συμπεριλαμβάνουν ελληνικά ήθη και έθιμα και γενικά εκφράζουν χαρακτηριστικά της Ελληνικής σκέψης και δείγματα ελληνικού πολιτισμού. Την ποιότητά του, επίσης, επιβεβαιώνουν και οι συγχαρητήριες επιστολές που λαβαίνουμε συχνά από διάφορους αναγνώστες, λογοτέχνες και μέλη, που αναφέρονται στην ποιότητα και στο βαθμό επιτυχίας του.
Το περιοδικό φέτος είναι αφιερωμένο στην ακαδημαϊκό Δρ Μαρία Ηροδότου, διευθύντρια του Προγράμματος Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου La Trobe. H Δρ Μαρία Ηροδότου για τριανταεπτά συνεχή χρόνια διδάσκει και προάγει την εκπαίδευση και τον προγραμματισμό της ελληνικής γλώσσας σε διάφορα Πανεπιστήμια της Μελβούρνης.
Σήμερα, εκτός από την ευθύνη της οργάνωσης του προγράμματος των Ελληνικών Σπουδών, το οποίο λόγω περικοπών σταδιακά συρρικνώνεται, η ενσωματώνεται σε ευρύτερους κλάδους σπουδών, έχει αναλάβει και τον αγώνα της διατήρησης της έδρας διδασκαλίας της Ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
Συγχαίρουμε την Δρ Μαρία Ηροδότου και της ευχόμαστε από βάθος καρδίας να είναι πάντα υγιής και δυνατή να συνεχίζει το σπουδαίο της έργο»
Η κ. Λιανίδου συνεχάρη τον Πολιτιστικό Σύνδεσμο για το έργο που επιτελεί στο χώρο των Γραμμάτων και των Καλών Τεχνών με συνέπεια και υπευθυνότητα από το 1970.
Όσον αφορά το λογοτεχνικό και πολιτιστικό περιοδικό «Αντίποδες» -το οποίο ο Πολιτιστικός Σύνδεσμος εκδίδει από το 1974- η κ. Λιανίδου εξέφρασε την άποψη πως συμβάλλει τα μέγιστα στην καλλιέργεια και προβολή της ελληνο-αυστραλιανής λογοτεχνίας, και είπε πως, από ό,τι γνωρίζει, πρέπει να είναι το μακροβιότερο περιοδικό που εκδίδει ομογενειακός οργανισμός εκτός Ελλάδας.
Ο κ. Κ. Αμανατίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στην ιστορική εξέλιξη του περιοδικού, χαρακτήρισε την παρουσίαση του τεύχους 59 του περιοδικού «Αντίποδες» ως ιστορικό γεγονός και τόνισε:
«...Αναμφισβήτητα, οι “Αντίποδες” είναι το μακροβιότερο ελληνικό λογοτεχνικό περιοδικό στην Αυστραλία, και ένα από τα μακροβιότερα της Ελληνικής Διασποράς.
Στα 40 χρόνια της κυκλοφορίας τους οι “Αντίποδες” όχι μόνο διακονούν απαρέγκλιτα τους στόχους που είχαν θέσει το 1974, αλλά και τους έχουν διευρύνει εν όψει των αναφυόμενων αναγκών της ομογένειας στο χώρο των Γραμμάτων και των Καλών Τεχνών, αλλά και των δημογραφικών αλλαγών, για να είναι το περιοδικό προσιτό, αλλά και να ανταποκρίνεται στα ενδιαφέροντα της εκάστοτε γενιάς.
Η ύλη του περιλαμβάνει ευρύ φάσμα κειμένων, λογοτεχνικά έργα, μελέτες, ιστορικές αναφορές, βιβλιοκριτικές, μεταφράσεις, τα αποτελέσματα των Λογοτεχνικών Διαγωνισμών, με δημοσίευση των έργων που πήραν πρώτα βραβεία στις κατηγορίες τους, και άλλα....
Τα τελευταία χρόνια πλούσια είναι και η εικονογράφηση, με σχέδια και άλλα έργα ομογενών καλλιτεχνών.
...Οι σελίδες με τίτλο «Από έκδοση σε έκδοση», με τα εξώφυλλα των βιβλίων και περιοδικών που κυκλοφόρησαν την προηγούμενη χρονιά, είναι μια ιδιαίτερα σημαντική συμβολή του περιοδικού στην καταγραφή του συγγραφικού έργου των ομογενών.
Εκεί που θα έλεγα ότι οι “Αντίποδες” πρωτοστάτησαν είναι τα Αφιερώματα σε ομογενείς με σημαντικό έργο στο χώρο των γραμμάτων και των καλών τεχνών.
Τα Αφιερώματα αυτά, παράλληλα με την αναγνώριση της προσφοράς ομογενών μας στους χώρους των δραστηριοτήτων τους, έχουν και μεγάλη ιστοριογραφική αξία, γιατί αποτελούν πρωτογενείς πηγές για μελλοντικούς ερευνητές και ιστορικούς, για την πορεία που ακολούθησε η ομογένεια στους χώρους των γραμμάτων και των καλών τεχνών...»
Ο δε Δρ Χ. Φίφης, ο οποίος παρουσίασε το φετινό περιοδικό και αναφέρθηκε σε μια γρήγορη περιδιάβαση στις διάφορες αξιόλογες μελέτες που περιέχονται στο τεύχος, είπε:
«... Όλα αυτά τα κείμενα προσφέρουν αρκετή πνευματική τροφή και ευκαιρία για απόκτηση γνώσης, για σκέψη και κριτικές παρατηρήσεις.
Για μένα ήταν ευχάριστη η εκ προοιμίου εντρύφηση στα κείμενα του 59ου τεύχους για το σκοπό της σύνταξης αυτής της σύντομης παρουσίασης. Σύντομη γιατί, πράγματι, ούτε και εγώ θα ήθελα να αναφερθώ στο καθετί και να προλάβω τη χαρά και ικανοποίηση της δικής σας εξερεύνησης. Διάβασα όλα τα κείμενα του 59ου τεύχους και σας τα συνιστώ να τα διαβάσετε και σεις».
Η Δρ Μαρία Ηροδότου, συγκινημένη για την τιμή που της εδόθη, ευχαρίστησε τον ΕΑΠΣ που αφιέρωσε σελίδες της φετινής έκδοσης του περιοδικού, μιας έκδοσης σημαντικής αφού εορτάζονται 40 χρόνια συνεχούς κυκλοφορίας του.
«...Η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου να γίνει αφιέρωμα σε μια εκπαιδευτικό, δείχνει τη σημασία που δίνει ο Σύνδεσμος σε εκπαιδευτικά θέματα και κυρίως στη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμό...»
ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ 2013
Ο ετήσιος Λογοτεχνικός Διαγωνισμός έχει γίνει θεσμός πλέον για τον ΕΑΠΣ, αφού διενεργείται ανελλιπώς από το 1980 και παρέχει την ευκαιρία να λάβουν μέρος λογοτέχνες από την Αυστραλία και όλο τον κόσμο στην ελληνική και αγγλική γλώσσα, στην ποίηση, στο διήγημα και στο μονόπρακτο.
Τα έργα που βράβευσαν οι κριτικές επιτροπές στις διάφορες κατηγορίες και τα ονόματα των βραβευμένων λογοτεχνών είναι τα ακόλουθα:
Αυστραλία/Australia
Ποίηση Ελληνική γλώσσα
Α΄ Βραβείο «Πως να εξηγήσω;» Γεράσιμος Λυμπεράτος
Β΄ Βραβείο «Ο καημός της κόρης» Σταυρούλα Μπεζά
Γ΄ Βραβείο «Το τάλαντο» Χριστίνα Ιατρού- Σοϊταρίδη
Πεζό Ελληνική γλώσσα
Α΄ Βραβείο «Η θεία εξιλέωση» Χριστίνα Ιατρού-Σοϊταρίδη
Έπαινος «Μνήμες και εικόνες» Αγγελική Βογδάνη
Poetry in English
1st Prize «That’s when I saw your brute… » Nick Trakakis
2nd Prize «Lament for a young girl» Jena Woodhouse
3rd Prize «Redbrick demotic» Michael Giannopoulos

 Short Story in English
1st Merit Three little Pigs     Paul Kiritsis
2nd Merit Journey through the looking glass Kartia Kehagias    
Κριτική Επιτροπή
Συντονίστρια: Καίτη Αλεξοπούλου, Πρόεδρος, ΕΑΠΣΜ
Μέλη:    Αλέξανδρος Γιανναδάκης, εκπαιδευτικός, φιλόλογος
Κλεάνθης Παπαδόπουλος, εκπαιδευτικός, φιλόλογος
Γιώργος Αθανασίου, συγγραφέας, εκπαιδευτικός
Panel of Judges
Coordinator: Cathy Alexopoulos, President, GACLM
Members: Alexander Giannadakis, educationalist, philologist
 Kleanthis Papadopoulos, educationalist, philologist
 George Athanasiou, author, educationalist
Από το Εξωτερικό/From Overseas
Ποίηση Ελληνική γλώσσα
Α΄ Βραβείο «Μοναξιά» Νεκταρία Μαραγιάννη
A΄ Βραβείο «Μια απλή συνταγή» Άννα Ιωαννίδου
B΄ Βραβείο «Η μεγάλη απόφαση» Μαρία Κολοβού-Ρουμελιώτη
B΄ Βραβείο «Τα Αγάλματα    « Σοφία Μιμιλίδου
Γ΄ Βραβείο «Το ταξίδι» Ευαγγελία Γίτσα
Γ΄ Βραβείο «Τι κρίμα!» Μαίρη Υπερείδου-Χατζή
Α΄ Έπαινος «Αριάδνη» Αρσενία Ιορδανίδου
Β΄ Έπαινος «Άραγε» Ελένη Σκρέκου
Γ΄ Έπαινος «Δίλημμα» Νίκος Αντωνόπουλος
Poetry in English
1st Prize «The Foreigner»  Γιάννος Λαμπής
2nd Prize «The honey on the bread» Έλενα Σταύρου
3rd Prize «In the shadow of sadness» Άννα Ιωαννίδου
Merit «Paradise tears» Μαρία Δανιήλ
Πεζό Ελληνική γλώσσα
Α΄ Βραβείο «Τίτλοι τέλους» Μαρία Γκούσια-Ρίζου
Β΄ Βραβείο «Το αμάρτημα του πατρός μου»  Κωνσταντία Σωτηρίου
Γ΄ Βραβείο «Το νησοχώρι» Αθανάσιος Πανέλας
Α΄ Έπαινος «Εμπλοκή Δακρύων» Ειρήνη Δερμιτζάκη
Β΄ Έπαινος «Ως πότε θα ψέλνει ανέραστος» Ευτυχία Κοσμαδοπούλου        
Κριτική Επιτροπή /Panel of Judges
Συντονίστρια: Καίτη Αλεξοπούλου, Πρόεδρος, ΕΑΠΣΜ
Coordinator: Cathy Alexopoulos, President, GACLM
Ποίηση/Poetry:
Ντίνα Αμανατίδου, λογοτέχνιδα
Dina Amanatides, author
Θεοδώρα Πουλοπούλου, ποιήτρια, μεταφράστρια
Dorothy Poulopoulos, poet, translator
Γιώργος Βρακάς, συντονιστής περιοδικού «Αντίποδες» 2012
George Vrakas, co-ordinator “Antipodes” periodical 2012
Πεζό:
Δρ Έρμα Βασιλείου, ερευνήτρια ακαδημαϊκός, Τμήμα Γλωσσολογίας του Εθνικού Πανεπιστημίου Αυστραλίας (ANU)
Δρ Χρήστος Φίφης, επίτιμος ερευνητής, Πανεπιστήμιο La Trobe (Melbourne)
Δρ Θανάσης Σπηλιάς (Melbourne)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου