Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2015

Το «Κοινοτικόν» προβάλλει στο «Λιθογραφείο» τη νέα ταινία του Φίλιππου Κουτσαφτή: ΑΡΚΑΔΙΑ ΧΑΙΡΕ.

 
Το «Κοινοτικόν», μετά τις επίσημες προβολές των ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους «Από τις δυο πλευρές του Αιγαίου» (της Μ. Ηλιού) και «Μανάβης» (του Δ. Κουτσιαμπασάκου), συνεχίζει φέτος το αφιέρωμά του σε σύγχρονα ελληνικά ντοκιμαντέρ που διαπραγματεύονται το ζήτημα της μνήμης και της ταυτότητας με την πρώτη προβολή στην Πάτρα της νέας ταινίας του Φίλιππου Κουτσαυτή, "Αρκαδία Χαίρε", στις 21 και 22 Νοεμβρίου.
 
Το "Αρκαδία Χαίρε" είναι μια περιπλάνηση στο χθες και το σήμερα της Αρκαδίας, ενός τόπου τόσο φορτισμένου με μύθους και αναφορές, που μοιάζει να κατοικεί σε ένα πεδίο που δεν περιορίζεται στη σύγχρονη πραγματικότητα. Ενός τόπου που έχει τη δική του ξεχωριστή θέση στο χρόνο και το χώρο, αλλά και στη συνείδηση αμέτρητων ανθρώπων ανά τους αιώνες, που ονειρεύτηκαν το ιδανικό της ή όσα η Αρκαδία συμβολίζει. Ο Φίλιππος Κουτσαφτής, μετά την Ελευσίνα και την εξαιρετική του ταινία Αγέλαστος Πέτρα (2000), επισκέπτεται έναν ακόμη φορτισμένο, ιστορικά και συναισθηματικά, τόπο.
 
Ο ίδιος ο σκηνοθέτης σημειώνει για την ταινία:
«Σε ολόκληρη την Ελλάδα υπάρχουν τόποι έντονα φορτισμένοι ιστορικά και συναισθηματικά. Ωστόσο, η Αρκαδία φέρει μέσα και πάνω της μύθους και ιστορίες άγνωστες στους πολλούς. Υπάρχει ο μύθος της "Ευδαίμονος Αρκαδίας", που ήρθε από τη Δύση. Πίστευαν πως αν υπάρχει ένας επί Γης παράδεισος, αυτός είναι η Αρκαδία - ένας ονειρικός τόπος με κοινωνική δικαιοσύνη, μέτρο και άδολο έρωτα. Αυτή την ιστορία δεν την καλοξέρουμε. Αλλά στη Δύση, από τα ρωμαϊκά χρόνια μέχρι και την εποχή του Διαφωτισμού, το πίστευαν θερμά. Ακόμη και σήμερα υπάρχει μια Ακαδημία στη Ρώμη που λέγεται "Αρκαδία’’.  Πρέπει να βρούμε τα κομμάτια που επαναφέρουν τη σχέση με τον τόπο μας στο προσκήνιο. Να ξαναβρούμε την ταυτότητά μας».
 
Τα Κείμενα και η Φωτογραφία της ταινίας είναι του σκηνοθέτη Φ. Κουτσαυτή, το Μοντάζ Εικόνας και Ήχου της Ιωάννας Σπηλιοπούλου, ενώ τη μουσική της ταινίας έγραψε ο Κωνσταντίνος Βήτα.
 
Η ταινία θα προβληθεί στο Θέατρο Λιθογραφείο (Μαιζώνος 172 και Τριών Ναυάρχων, Πάτρα) το Σάββατο 21 Νοεμβρίου και την Κυριακή 22 Νοεμβρίου, στις 8 μ.μ., με τιμή εισόδου 5 ευρώ (κανονικό) και 2 ευρώ (φοιτητές, μαθητές, άνεργοι, πολύτεκνοι).
Την Κυριακή 22 Νοεμβρίου, με την ολοκλήρωση της προβολής θα ακολουθήσει συζήτηση, στην οποία θα συμμετέχουν: Ο Πατρινός σκηνοθέτης Παναγιώτης Φαφούτης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Γορτυνίων Παναγιώτης Παπαγιαβής, ο Δημήτρης Μακρίδης από το «Κοινοτικόν» και ο ίδιος ο σκηνοθέτης του Αρκαδία Χαίρε Φίλιππος Κουτσαφτής (μέσω skype).
 
Κρατήσεις στα: koinotikon@gmail.com (Κοινοτικόν) και 2610-328394 (Θέατρο Λιθογραφείο).
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου